69. Солдат

Анатолий Филимонихин
Або, "Ніхто не забутий, ні що не забуто..."

(пісня)

Слова – Василь П`ятун-Діброва.
Музика і пісенний варант текста – Анатолій Філімоніхін.
.

1.
Солдат під Вільшанкою впав...
А недалеко за горою
На нього рідний дім чекав,
На нього рідний дім чекав
І та, що стала враз вдовою...

Упав боєць у темний яр,
А встав поволі осокором.
Чолом торкнувся майже хмар,
Чолом торкнувся майже хмар
І задивився ген за гору...
.

2.
А там – село, а там – жита...
А там – калина над водою!..
А біля хати ходить та,
А біля хати ходить та,
Що залишилася вдовою...

І він без вітру зашумів,
І простягнув до неї руки.
Питав у неї про синів.
Питав у неї про синів...
Питав у неї про онуків...
.

3.
...Чи голуб ті слова доніс?
Бо стало дивне із вдовою:
Пішла вона туди, де зріс,
Пішла вона туди, де зріс
Високий сокір під горою.

Прийшла і стовбур обняла,
Прийшла, наплакалась уволю!..
Відтоді стежка від села,
Відтоді стежка від села
Туди втопталася по полю...
.

4.
...І хто не їде, хто не йде –
Той осокора не минає:
На нього погляд поведе,
На нього погляд поведе -
І незабутніх всіх згадає...

І незабутніх всіх згадає...
І незабутніх всіх... згадає!..

__________
* Текст – про Другу Світову  війну. Але відображає і наш час,
у котрому, скажімо, під Вільшанкою, гіне, можливо, вже правнук того бійця.
Тому, назва пісні може бути "Боєць під Вільшанкою впав..." (А. Ф.)