МетаморФази верлибр на укр

Екатерина Деришева
Метаморфози твого життя –
Лабіринти думок в пошуках істини.
Непорозуміння з оточуючими виростають
в геометричній прогресії,
наче Вавилонська башта все ще існує
та не зруйнована,
але ви не порозумілися б навіть тоді,
якщо б ти вивчив найголовніші мови світу,
якщо б це сталося,
вони розмовляли б власними діалектами й сленгами,
заплутуючи теоріями власного бачення:
«світ для гедоністів, гедонізм – для світу».

Ти пройшов через шлях помилок
і тепер обачніше переходиш дорогу
за всіма ПДР(правилами дорожнього руху),
червоний колір не подобається тобі як раніше,
жінки з червоними кігтями лякають тебе, як фурії,
коли ти бачиш їх у барі,
ти замовляєш «ще більше і більше текіли»,
аби знову про них не думати
та неодмінно підходить якась краля
і заграє, закручуючи обсмалені цигарками патли
каже: любчику, ти такий милий,
не замовиш мені коктейль?»
Посміхається, вивертає накачані силіконом губи
і не почувши твоєї відповіді йде.
Такими були твої дві попередні дружини…

Перед тим як лягати спати,
як баранів, перелічуєш знайомих
від ноти ДО до СІ.
Раптом бачиш стародавнє родинне фото
думаєш – д о л я.

Ви давно вже не бачились
Ти забув якого кольору її очі –
карі чи бурштинові?
тут на фото, бачиш її справжню…
Згадуєш, як ти її образив,
як вона йшла від тебе
і кожного разу повторювала:
«Прощавай»…

Близько третьої закриваєш стомлені очі
спиш непробудним сном
до восьмої.
А вранці знову:
Do you speak English?
Parlez-vous fran;ais?