Строфа 40

Игорь Скрягин
И чье-нибудь он сердце тронет;
And someone's heart would be touched by this;

И, сохраненная судьбой,
And being preserved long by my fate,

Быть может, в Лете не потонет
Perhaps in Lethe would not twice sink

Строфа, слагаемая мной;
A stanza that I would create;

Быть может (лестная надежда!),
Perhaps (a flattering desire!),

Укажет будущий невежда
Would point a future passerby there

На мой прославленный портрет
My most illustrious portrait

И молвит: то-то был поэт!
And say: a poet was like that!

Прими ж мои благодаренья,
Such person should accept my praising

Поклонник мирных аонид,
A fan of peaceful muses there,

О ты, чья память сохранит
Oh you, whose memory would save

Мои летучие творенья,
My ever volatile creations,

Чья благосклонная рука
Whose pretty fascinated hand

Потреплет лавры старика!
The old man’s laurels would once pat!