Я пьяна...

Любовь Шубная
С болгарского
(Весела Йосифова)

***
Милый мальчик, не мешай мне,
я, действительно, пьяна –
две больших бутылки счастья
осушила я до дна.

Осушила незаметно –
всё пила, пила мечты –
в них же столько радуг, света
и любви, и красоты…

Не мешай мне, мальчик милый,
не буди огонь души –
загорится без бензина –
как сухие камыши.

Ты держись, держись подальше
от меня и от беды.
За свои мечты, мой мальчик,
выпей ложечку воды.


Весела Йосифова
Пиянство               
Не ме закачай, бе момче,
че много съм пияна,
две дамаджани със мечти
във гърлото си съм изляла.
И не замезвах – само пих,
затуй сега съм шарена
и хвърковата,
недей да ме докосваш,
че току-виж
по теб съм се саморазляла.
А пък си сух – като камъш.
Ако сега с пиянството си те наквася
като полят с бензин ще изгориш.
Затуй си стой далеч от мен –
беля съм за главата ти,
ако си жаден, по-добре отпий
една лъжичка със вода.
За огъня в душата ми.