Гроза шумит...

Игорь Скрягин
Гроза шумит в морях с конца в конец.
A sea storm noisy is from end to end.

Корабль летит по воле  бурных вод,
A ship flies through the will of mighty waves,

Один на нем спокоен лишь пловец,
An only swimmer’s quiet just on that,

Чело печать глубоких дум несет,
His mien is bearing deep thoughts’ print in stress,

Угасший взор на тучи устремлен –
His gloomy eyes directed are to clouds –

Не ведают, ни кто, ни что здесь он!..
No person knows that he’s here – ins and outs!...

Конечно, он живал между людей
Of course he was among the people lived

И знает жизнь от сердца своего;
And knew the life in all details and more;

Крик ужаса, моленья, скрып снастей
A horror cry, all prayings, tacking’ squeak

Не трогают молчания его.
Don’t break his silence ever less a score.