Николай Дялков - Недосънувано стихотворение, перев

Доктор Эф
                В памет на всичките ми починали близки!
Тихо скитам из село с уморени нозе,
с изподраскано чело. Тъй сънят ми ме взе
и отведе ме в къщи, във един топъл свят.
После тихо завръща колелото назад.
Там на баба ми станът още песни тъче –
сякаш тъкмо подхванат напев тих на врабче,
с който тежко кросното – там, във оня салон,
още сбира доброто и му дава подслон.
И онази совалка покрай мене снове.
Уж сънувах за малко, пък събра светове.
Първо тръгна през двора, през бръснарския стол
с дядо тя поговори и с бръснача му гол.
Ах, каква късметлийка – поотърка се тя
и в една табанлийка. Есента заехтя.
Сякаш чувах във мрака песента на Яшар.
Всъщност дядо ми трака – дялка нечий самар.
Даже в прашния ъгъл, попревил колене
/Не. Не съм се излъгал./ Тъй изглежда поне –
аз зарит в стърготина, със маткапа въртя.
Палма някъде мина. След това заскимтя.
Тъкмо спря автобусът и се хлопна врата –
нещо сякаш издруса и сънят отлетя.
Татко, щеше да минеш през съня ми и ти.
Но със теб се разминах. И през тежки врати
моят сън ме заключи и остави ме пак
на любов да се уча сам във късния мрак.
 
(перевод с болгарского Стафидова В.М)
      
         (памяти почивших близких)

Ухожу из деревни и не чувствую ног
Весь изодран и сон меня запросто смог
Отвести в старый дом наш, каждый угол в нём свят,
И совсем потихоньку возвратится назад
Там где бабушка наша грустно песни поёт
И мотив подхватило на ветвях воробьё.
Это крест её тяжкий так уже не поют
Доброта её светлый и надежный приют.
Что-то с памятью стало – всё снуёт да снуёт
И во сне мне приснилось – мир мой прошлый грядёт
Первым делом, конечно, за углом  брадобрей
Подстрижёт и расскажет кто лишился кудрей.
Ах какою счастливой мне покажется жизнь
 Одинокая флейта словно осень дрожит
И несётся в тумане песня звонкая гор
И заслушался дед мой выйдя ночью во двор.
Даже в пыльном углу отряхнёт пыль с колен
Никому не соврал даже думать не смел.
Но опилками память - крути не крути
Утрамбуется плотно и я стану грустить
Автобуса скрипнут чуть-чуть тормоза
Просыпаюсь сконфужен сон слетел в небеса
Как хотелось бы папка чтоб и ты был во сне
Но увы не случилось и тоскуется мне
Но мне врезалось в память, а её изживи
Нету выше задачи - научиться любви.