31. Any Size We Please Любой Размер нам нравится

Роберт Ли Фрост
Robert Frost Any Size We Please
 
  No one was looking at his lonely case,
  So, like a half-made outpost sentinel,
  Indulging in an absurd dramatic spell,
  Albeit not without some shame of face,
  He stretched his arms out to the dark of space
  And held them absolutely parallel
  In infinite appeal. Then saying "Hell",
  He drew them in for warmth of self-embrace
  He thought if he could have his space all curved,
  Wrapped in around itself and self-befriended,
  His science needn"t get him so unnerved.
  He had been too all out, too much extended.
  He slapped his breast to verify his purse
  And hugged himself for all his universe.
  1947 "Steeple Bush".
*
Никто не смотрит, что в его ларце,
По жизни он – наполовину сторож,
У нас таких в посёлке, может, сто рож,
Живут, не без позора на лице.

Он тянет руки в разные места,
Держа их абсолютно параллельно,
Вращая. "Чёрт", кричит членораздельно,-
Душа теплеет, хоть и не чиста.

В пространстве всё изогнуто, успех,
Себя лишь поддержав, дешевле стоит,
Наука не настолько же расстроит,
Он тоже, далеко не хуже всех.

Он хлопнул в грудь, проверил кошелёк,
Ведь по Вселенной путь ещё далёк.
*
Вячеслав Толстов