Блазе му!? Генка Богданова

Генка Богданова
Блазе на този, който грижи няма
и спи блажено сладкия си сън!
Не не го вълнува любовта голяма,
ни на мечтите сребърния звън.

Блазе ли? Не, не вярвам, че в сънят му
в покоя сънен красота трепти,
че чувства, че живее, че в света му
духът му скита, пее и лети!

Господи, не искам аз такъв покой,
дни и нощи - сънни, безметежни!
Мечтая чувствата като порой
да ме връхлитат – страстни, или нежни.

С криле и с дух на неспокойна птица -
да летя над всяка скука сива,
да бъда и робиня и кралица,
да чувствам, че ме има, че съм жива.