Гляжу на женщины портрет... Инесса Соколова 3

Радко Стоянов 2
Гляжу на женщины портрет –
ищу характера секрет.
Мне видятся  с презреньем губы,
хотя черты отнюдь не грубы.
Холодный взгляд из-под очков…

Но есть, бесспорно,  кто   готов
дарить ей радость, комплименты
с восторгом в разные моменты.

Сдаётся мне – вот-вот заплачет,
но держится... Нельзя иначе.
Присутствует в глазах и злость,
пронзая будто бы насквозь.

Возможно, в жизни одинока...
Обидел разве кто жестоко?..

Неужто  в чём не состоялась?..
Но не нужна ей, точно, жалость.
И зависть тоже не нужна:
здоровью вред несёт она.

РАЗГЛЕЖДАМ НА ЖЕНА ПОРТРЕТ

Превод: Радко Стоянов
 
Разглеждам на жена портрет –
характера й под секрет.
И виждам как презират устни
с чертите правилни, изкусни.

Във погледа не срещам зов…
Безспорно, някой е готов
да й дари и комплименти
с възторг във някои моменти.

Усещам как плачът я грабва,
но се държи…Така и трябва.
Присъства във очите мъст,
пронизва тя света на кръст.

Възможно е да е самичка…
Обидена жестока птичка.
За нещо литнало на халост…?
Ненужно е това, за жалост.

Не е потребна завистта:
за здравето и любовта.