Николай Дялков - Пак се виждам скришом зад завоя,

Доктор Эф
Живеят в мене още нощни петъци,
алеята и паркът с лятно кино,
откраднатите срещи в тихи вечери,
поляти със бутилка бяло вино.
Паветата пред входа на квартирата,
нареждани по “Рубик”, на карета.
Кристалните балончета на бирата
по дървените пейки в бирхалето.
Живее в мен и мостът над реката ни,
и влюбените гълъби по пладне,
и тръпката, докоснех ли ръката ти –
по стръмното, надолу да не паднеш.
И мряната, ловена с вехта въдица –
подскочи тя, а ти се сгуши в мене.
И здравеца – по сватбената бъклица,
родата, за наздравица строена…

В града ги няма паркът, мостът, киното.
От гълъбите папер не остана.
Реката се изгуби със годините.
Не ме прегръщаш – няма вече мряна…
Със теб сме средна хубост – глухи вечери,
но пак се виждам скришом зад завоя –
синът ни ме повтаря в свои петъци,
във свой живот. Ни в моя, нито в твоя.
Със теб сме средна хубост – полустарчета.
Днес младите се влюбват виртуално.
А аз потраквам с таблените зарчета
и чакам внуци – явно и реално.

(перевод с болгарского Стафидова В.М.)

Я опять себя вижу тайком за углом

Живут ещё во мне ночные дорожки
И летний зал и старая алея
И наши встречи грешные немножко
Политые вином а не елеем.
Паркет при входе вычищен до блеска
Ласкает взор узор его красивый
И всё кристально вымыто и чисто
Из деревянных кружек пьётся пиво.
Я помню мост любимый над рекою
И голуби влюблённые воркуют
Тебя коснулся робкою рукою
Попридержу и только подстрахую.
И я как рыба в сеть твою попался
И нет в мечтах милей на свете плена
Чтоб тост на свадьбе «Горько» раздавался
Чтоб счастливы мы были непременно.

И где теперь кино и парк с мостами
От голубей одни пустые крыши
Река конечно высохла с годами
И не обнимешь даже не услышишь.
Живём довольно средне и банально
Но дежавю пришлось мне  наблюдать
Мой сын по тем же тропкам пунктуально
Мои шаги стремится повторять.
Не молоды мы но ещё не стары
Любовь увы сегодня виртуальна
И я мечу себе спокойно зары
И внуков жду – по-моему реально.