Коледно прасе

Радко Стоянов 2
Из селото открай докрай
прасета коледни грухтят.
И в този дивен свински рай
снежинки вихрено кръжат.

Пържолите квичат на двора,
oбагрени в гореща кръв.
Върти се весело топора
над тази вкусна свинска стръв.

А после огънят прегръща
това усмихнато прасе
и в дявол черен  го превръща,
в най-вкусното за нас мезе.

Осмянка с киселото зеле
в казана весело цвърчи.
Пържоли сочни, задимели
привличат гладните очи.

И кана кървава се вдига
за здраве и за берекет.
Мезето след мезе пристига,
върти се каната наред.

И виното се пак налива,
хорото къщата тресе.
И песен буйна се извива-
Божествено е туй прасе!