Кто знает...

Игорь Скрягин
Кто знает! Может быть, не хватит мне свечи –
Who knows! Perhaps it’s not enough for me

И среди бела дня останусь я в ночи;
A candle and I’ll stay in night when day is near;

И, зернами дыша рассыпанного мака,
And breathing with the poppy scattered grains,

На голову мою надену митру мрака:
I’ll wear on head of mine a mitre darkness:

Как поздний патриарх в разрушенной Москве,
Being as a Patriarch in Moscow that’s destroyed

Неосвещенный мир неся на голове –
And bearing on my head a light without world,

Чреватый слепотой и муками раздора;
That’s fraught with blindness and agony of contention,

Как Тихон, ставленник последнего собора...
Like Tikhon who’s a protege of last council confession’s…