Самая красивая... Николай Василевский. Цикл стихов

Радко Стоянов 2
Ты.
Самая красивая…
Пишу. И не писать не могу.
И написать невозможно.
Нет слов таких,
Ещё не придумал мир,
О красоте твоей.
Лишь только отразить маленькую грань,
В моих словах,
О том, как прекрасна,
И изумительная, и необыкновенна…
Ты рождающая, в душе цветы-мечты,
В потоке:
Работа, дом, еда, постель…

Я в ритмику будней закатан миром.
Но есть ты…
Ты есть нечто светлое такое,
Всем космосом неизмеримое,
С его многомерностью пространств.
Что движет в счастье меня,
И хочется в этом мире жить.
Нет! Не любить!
Нет! Не гореть…
                И сгореть!
Просто жить!
Дышать!
Взволнованно, ускоряясь в темпе,
Секунды превращая в вечность,
И вечность, в секунды превращая.
Лишь от одного пониманья:
Дышу…
Дышу, Тем воздухом, что дышит…
     Самая красивая.
          Ты.

НАЙ-КРАСИВАТА…
Превод: Радко Стоянов

Аз пиша. И да спра не мога.
Но нищо не излиза.
Такива думи няма,
светът не е измислил
за твойта красота.
Аз отразявам мъничка частица
в моите слова-
това, че ти си тъй прекрасна
и изумителна, и необикновена…
Ти- раждаща, в душата си цветя-мечти,
в деня си-
работа и дом, постеля, хляб…

Аз в делничния ритъм се пилея,
Но теб те има…
Ти имаш нещо светло и голямо,
неизмеримо с космоса безкраен,
с пространството му многомерно,
което щастие ми носи
и кара да живея в този свят.
Не! Няма да обичам!
Не! Няма да горя!
          Ще изгоря!
Аз просто ще живея!
Ще дишам!
Вълнуващо и в ускорено темпо,
секундите във вечност ще превърна
с разбиране единствено:
Да дишам…
Да дишам! Този въздух, който дишаш…
Ти, най- красивата!
Ти!