А вже як стали феодали

Олег Омелянчук
А вже, як стали феодали, 
То тих з’явилося гербів!
І прапорів! Хрестів-медалів!
Чимало, людоньки, чимало,
Аби збадьорити рабів.

Чекали – в рідному куточку
На них ізійде благодать:
ПивА-меди без міри в бочках,
Задурно риба у ставочках,
Усіх в пани запишуть, в знать!

Самодурилися убогі…
За те їх не суди й не лай,
Бо ті пива без застороги,
Премного різних версій бога,
І все: здоровий глузд, прощай!

Та й той ще збоку – про жертовність,
Про вищість нації, про зло,
Про роль жерців, про молитовність,
Про вибіркову вікопомність:
"Оте забудь, а те – було!"

Народне рідне бідне тіло
У мирний час, не на війні,
Так паразити рясно вкрили,
Заїли, що нема вже сили!
Звикай – живи, а ні, то й ні…

 ***
Рве вітер скирту при дорозі,
Скрипить забрьохана струна.
За автентичні бриль та сльози
Кобзар на панському порозі
Маскує вдало брехуна.

Щоб гнів розбурхати в надвірних -
Чужих на хутір – ні ноги! -
Всіх п’ятірнею розчепірно
Під стяг хазяйський хитрий лірник
Зове, бо "всюди ж вороги!"

Чаркуються з ним пан, а збоку,
Позаду спохмурнілих баб,
Над тим усим – бо зріст високий –
Козак сміється ясноокий,
(Не панський "патріот", не раб)

На свій мотаючи все вус.
А разом з ним і я сміюсь!

----------------------------------------------------

І знову приємний привіт з м.Удомля (РФ) від колеги:

Виталий Карпов http://www.stihi.ru/2015/02/15/4878


"Как нынче стали феодалы" Пер. с укр.

 Как нынче стали феодалы,
 Так я скажу вам: там гербов!
 И стягов там! Крестов – медалей
 Для черни уйму наклепали.
 Всё, лишь бы подбодрить рабов...

 Ждать стали – в милом уголочке
 Вдруг снизойдёт к ним благодать:
 Мёд-пиво в безразмерных бочках,
 Задаром рыба во прудочках,
 И всех в паны запишут, в знать!

 Так самодурствуют убого…
 Ты не суди их, не ругай,
 Коль мёда - пива слишком много,
 Да плюс сто разных версий бога,
 Тут всё: тут, здравый смысл, прощай!

 Твердят про жертвы и про битвы,
 Про нации приоритет;
 Про пастырей, про их молитвы;
 Кроят историю на клипы:
 «Вот это – было, это – нет…»

 На белое народа тело
 В час мирный (что там на войне!)
 Тех паразитов так насело,
 Что силы нет, как – надоело!
 Привык – живи, а нет, так нет...

 ***
 Солома с ветром на дорожке,
 Скрипит струна. Как видно, зря.
 Пуская слёзы понарошке,
 Брехун на барском на порожке
 Изображает кобзаря.

 У дворни гнев будя ревниво, –
 Чужих на хутор – ни ногой! –
 Бандура хитрая гугниво
 Под стяг хозяйский торопливо
 Зовёт: «Повсюду враг лихой!»

 Паны подвыпили, но сбоку,
 Встав позади унылых баб,
 Над этим всем – ведь рост высокий –
 Казак смеётся ясноокий,
 (Не панский «патриот», не раб),

 Наматывая всё на ус.
 А вместе с ним и я смеюсь.