Бесилото

Радко Стоянов 2
 На Васил Левски-Апостола на свободата!

Бесилото Ти днес е връх висок,
достоен само за борци отбрани.
От Твоя жертвен,  безпощаден скок
пробудиха се родните Балкани.

Бесилото Ти днес не е позор,
а път величествен към светлината,
От него Ти отправи ясен взор
към бъдещето  и към Свободата.

Бесилото Ти днес е скъп  венец
на горда слава, вяра и надежда.
За правда свята беше Ти борец
и пътят Ти към утрото отвежда.

Бесилото Ти е широк простор
за мислите, делата и мечтите.
Един духовен, несломим  мотор-
да литнем с него смело към звездите!

О, Левски!
Днес Твоето безпримерно бесило
за цял народ е истинско светило!