Залпы победы. Вера Инбер

Радко Стоянов 2
 
Улицы, ограды, парапеты,
Толпы... Толпы... Шпиль над головой,
Северным сиянием победы
Озарилось небо над Невой.

Гром орудий, но не грохот боя.
Лица... Лица... Выраженье глаз.
Счастье... Радость... Пережить такое
Сердце в состоянье только раз.

Слава вам, которые в сраженьях
Отстояли берега Невы.
Ленинград, незнавший пораженья,
Новым светом озарили вы.

Слава и тебе, великий город,
Сливший во едино фронт и тыл.
В небывалых трудностях который
Выстоял. Сражался. Победил.

ЗАЛПОВЕТЕ НА ПОБЕДАТА
Превод: Радко Стоянов

Улици, огради, парапети.
И тълпи…Тълпи…А над глава
Северно сияние победно
озарява всичко над Нева.

Оръдеен гръм, но не във боя.
Хора…Хора…Грейнали очи.
Щастие и радост днес това е,
а сърцето празнично звучи.

Слава вам, които победихте,
отстояхте на Нева брега.
Ленинград от смърт освободихте,
с нова светлина блести сега.

И на тебе, град Велики, слава!
Сливаш ти в едно и фронт и тил.
В трудности небивали тогава
устоя. Бори се. Победи!