Разбиране1, 2

Алекс Вега
Разбиране 1

С белоцветни въздишки, треволинки и трели,
с куп бокали от слънчеви кванти,
март по Божия воля към тебе поел е
и по пътя разбрида таланти.

И раздава се - мим, съзерцател и рицар
на най-кротката влюбена вишна,
дето в притчите тръпне и е волна сестрица,
в чийто сън всяка скръб е излишна.

Сбира ключови думи. Гълток бистроречен
март по лунните доби отпива
и го радва човешкия унес извечен
да открива в дъжда - перспектива,

като зов за прегръдка в светове на рояци
повсеместни пчелици да чака.
Пролет! Време за вихри, трънки, щуки и раци
и нектарени страсти из мрака.

Всяко вишнево клонче е разбиране вещо
за копнежа врабеца да слушаш
и надежда въздушна за лято да сещаш,
като стомна в безбрежната суша.

Но сега е любов. Яснота и молитва.
Риза бяла. Цветче благодарност.
Ято дъхави думи в небето политва,
за да сбъдне усмивки навярно.
----------------------------------
разбиране /2/
/по стъпките на лятото - номинирано/

с орехова въздишка
треволинки и трели
в звездопадни селения - юни
сбира ключови думи
лековити шушулки
милостиви светулки и стомни
бистроречни гълтоци
пак по лунните доби
да отпие а после разплиска
повсеместно пчелици
в светове на рояци
със нектарена страст да осъмнат
Господ внесъл е ясност
като зов за прегръдка
изумрудени тайни разчел е
неизтлели надежди
покрай тичинки вихри
...за реколта от житните рими
вятър моли се с плачи със песен
две три рози на пазва понесъл...
който сипва вечеря
на песа бездомен
и се вглежда в окото на гларус
той по диря от лято
бели стъпки чертае
неповярвал във чуждост
ни йота
от вълна по-красив е
дори и от мида
зсънувала зима на кея...
но...до зимата има
сто луни сто легенди
 а пък тук е разбиране общо
за таланта сезонен
да подслушаш врабеца
да довникнеш в щуреца
и от облак идея да грабнеш
за два реда въздушни
но с три удивителни
кратка ода
за кроткото лято