Хтось граеться у бога

Олег Омелянчук
                "1 Уся земля мала одну мову й одні слова. 2 І сталося, що люди, пересуваючися зо сходу, знайшли рівнину в Шінеар-краю й осілись там. 3 Вони сказали один до одного: Нумо лишень робити цеглу та випалювати її. І була цегла їм за камінь, а земляна смола за заправу. 4 Та й сказали: Ану збудуймо собі місто й вежу з верхом до неба та й утворім собі ім'я, щоб ми не розпорошувались по всій землі. 5 Тоді зійшов Господь побачити місто й вежу, що їх сини чоловічі будували 6 і мовив Господь: Оце вони один народ і мова в них усіх одна, і це щойно початок їхньої праці: тож що вони не задумають, не буде їм важко зробити. 7 Отож зійдімо наниз і помішаймо там їх мову, щоб не розуміли одне одного. 8 І розсіяв їх Господь звідтіля по всій землі, й вони перестали будувати місто. 9 Тому то названо його Бабел (Вавилон), бо там Господь помішав мову всієї землі..."
                (Святе письмо в перекладі І.Хоменка)

Пліч-о-пліч стати б, хлопці! Не лоб-у-лоб, та... дзуськи!
Хтось грається у бога і вам цього не дасть.
Із примітивних опцій, тісних аж грузько-вузько,
Вимощує дорогу. Убік ні кроку, зась!

Але ж в Єднанні - Сила і Правда і Майбутнє!
Страх вічний триєдиний, що день і ніч панам
Шпигає в серце шилом, б'є струмом в зуби кутні.
Та, хто проста людина, допетрає той сам:

Є ситі в загорожі і волею є ситі;
Кордони є і варта, а є ще й світ без меж.
Поняття досить схожі, як "мертвий" і "убитий",
Та вдуматися варто - то не одне і те ж.

Налякано, що знову ви, хлопці, в змозі спільно
Дістатися до того, що втратили батьки:
Одну знайшовши мову, зажити мирно й вільно,
Хтось грається у бога - ламає вам хатки...

              -------------------------

Авторский перевод на русский язык ( за товарищескую помощь спасибо коллеге по Стихире Тане Станчиц - http://www.stihi.ru/avtor/poklonka!)

Плечом к плечу, ребята! Зачем "лоб-в-лоб"? Но... фиги!
 Увлёкшись ролью бога, мешает кто-то вам:
 Так незамысловато всех, словно пешки двигать,
 Прибрав пути-дороги, как ниточки, к рукам!

 А что в Единстве - Сила, Грядущее и Правда -
 Страх этот Триединый, который господам
 Под горло, точно вилы, как стоматолог на дом,
 Ты понял? Молодчина, раз докумекал сам!

 Есть много сытых ложью, свободою есть сыты;
 Границы, стража, страны, есть Запад, есть Восток...
 Понятия похожи, как "мёртвый" и "убитый",
 Но сравнивать их рано, задумайся чуток.

 И, напугавшись снова, ребята, что совместно
 Есть шанс у вас в итоге прикрыть "базар-вокзал":
 Прийти к единословью, жить в мире вольно, честно,
 Тот, кто играет бога, все домики сломал...