отгласи

Алекс Вега
разбира се че може и така
в света на недостигащите сънища
с картини окачени или без
картини а например само с рамки
при все че всякак грешката е вярна
да се измисли сънено море
и прасковена ивица за залез
животът пак да придобие вкус
на стих и час крайбрежно ефимерни
а чуденето мигом да отпадне
измислица ли е ... не е ли ... то
море е с глас и викащ и вълнуващ
приличат му и двете състояния
вълните му са строфи в хекзаметър
Вечерница му кима с одобрение
решила ребус нов на тишината
край уж тиквеножълтата луна
която бръква огнено в сърцето
размиват се следите на тъгата
прииждат безискусните медузи
и тяхната прозрачност покорява
до парещ атом сричка и покой
до кост и люспа сребърна идея
за недоплувал още сред мъглите
нов ден по-благ от шепот и молитва
и малка песен - рибка на талян
глобално всяко утро се затопля
дъгите - стиховластващи принцеси
вседоразтурят мрака до сюблимност
картинно е картинно е до песен
да плач по вече сипнала се хубост
светлик и прошка чай и мадригал
и се оказва че си има всичко
неимащият дишащ волността
да подари след нощ неприютена
съня нестигащ /отгласи от него/
с дъха на притча плод и късен дъж
Защото и морето е възможност
за връщане в кръга на светлината
в-к Уикенд 2-9 май 2015