Парад на победата

Радко Стоянов 2
Москва, 9 май 2015 год.

Ах, колко  много хора има на площада!
И колко радост в техните очи искри!
Защо ли днес дошли са всички на парада?
Защото обич в  смелите сърца гори!

Под знамената крачат славни ветерани!
Воювали геройски – на живот и смърт.
Обкичени с медали и безбройни рани,
те още бдят на поста в устрема си твърд.

Войници, хиляди безпримерни войници
след тях летят на яки орлови крила.
Открай докрай трептят блестящите редици-
опъната докрай божествена стрела.

На „Тверска” пак портрети скъпи мълком крачат-
в ръце на внуци, синове и дъщери.
И всички радват се, и всички тихо плачат –
кръвта геройска като жива жар гори.

И крачи паметта по улици, площади...
И крачи радостта във празничния ден.
В единен строй минават мъртви, стари, млади,
и всеки се усеща горд и вдъхновен!