Томас Стернз Элиот. Кошачьи церемонии. T. S. Eliot

Юрий Юрченко
             Thomas Stearns ELIOT

                (1888 —1965)

          Possum's Book of Practical Cats


               
 THE AD-DRESSING OF CATS


 You've read of several kinds of Cat,
 And my opinion now is that
 You should need no interpreter
 To understand their character.
 You now have learned enough to see
 That Cats are much like you and me
 And other people whom we find
 Possessed of various types of mind.
 For some are sane and some are mad
 And some are good and some are bad
 And some are better, some are worse -
 But all may be described in verse.
 You've seen them both at work and games,
 And learnt about their proper names,
 Their habits and their habitat:
 But
 How would you ad-dress a Cat?

 So first, your memory I'll jog,
 And say: A CAT IS NOT A DOG.

                (1939)

_______________

                Томас Стернз ЭЛИОТ

                (1888 —1965)

                Из
           "Практического руководства по котам и кошкам,
                написанного Старым Опоссумом".      
               
               
                КОШАЧЬИ ЦЕРЕМОНИИ

        Прочли вы о котах so much…
        Не нужен вам теперь толмач –
        Любой из вас понять готов
        Котов всех видов и сортов.
        Теперь вам ясно, что коты –
        Точь-в-точь как мы – как я, как ты:
        Всяк норовит – прав иль не прав –
        Продемонстрировать свой нрав.
        Поэт нам – всех! – представил их:
        Спокойных, нервных, добрых, злых, –
        Коты (от «сливок» – до «отбросов») –
        Как на ладони: тот – философ,
        Тот – работяга, тот – филон...
        Вы вникли в тайны их имен,
        В повадки...
                Но – начистоту –
        Как обратитесь вы к коту?...

        …А ключ к проблеме прост – до слез, –
        Начну с подсказки: «КОТ – НЕ ПЁС…»

                (2007)