Един американец в Русия

Антонина Димитрова -Болгария
Родил се е в Америка далечна,
но за Русия дълго той мечтал.
В сърцето му - забравена човечност
от поизтъркан, прашен идеал.

Той Джон се казва - име простовато.
Като Иван в Русия ще звучи.
И тръгнал по селцата, през полята
към Селигер с прохладните води.

А там добри, сърдечни руски хора
са го приели, сякаш им е брат.
По стъпки героични те го водят.
В разузнавателен един отряд
записал се е като доброволец,
самоотвержен смел ентусиаст.
Джон кости на загинали герои
с труд упорит изравя от пръстта.
Погребва ги и кръстове забива,
за да е жива вечно паметта
за падналите - млади и красиви,
не доживели мир и свобода.

По време на обяда учи руски.
Ще се засмее кръшно, от душа...
Похапне, пийне чай, шегичка пусне...
И неусетно иде вечерта...

Край огъня ще седнат, ще побъбрят,
ще помечтаят заедно на глас:
"Дано там, горе, да постъпват мъдро,
за да е син просторът и след нас!"
15.08.2015г.