Gdy zaspiewa skowronek

Александр Ильяшук
Bylismy razem
Pod polskim niebem
Albo z obrazem?
Serce, ja nie wiem.

Bylo to zycie
Albo marzenie?
Teraz juz zycze
Prech letucienie.

Powiedz mi, piekna,
Lepiej twe oczy:
Co ze mna stalo –
Nie spie w nocy.

Nie mowisz: “zegnam”.
Slonce w ranieczku.
Na ciebie czekam,
Moj skowroneczku.