Турарин цуьквер

Рамазан Нагиев
(Къазимегьамед Агъасиеваз)

Кьезил шагьвар къарагъзава
Арагъ вац1ун хурудай,
Цуьквер ат1уз, къеврягъзавай
Шалбуз дагъдин чурудай,
Гузва хцив эхир рекье
Лугьузвач, ваъ, савкьват хьуй.
Душманрин вилик рик1е
Гьам терсвал, гьам къуват хьуй.
Ужугъдин ц1ай къати жезва
Ахцягьвидин вилера,
Диде чилин нагъв хьиз цуьквер –
Ракьар алай гъилера.

Гьик1 акъвазда бес куьн, чархар,
Кьил агъузна секиндиз?
Тахьайт1а куьн шимед к1унт1ар
Хьиз, к1вачерик буш ят1а?
Куь мет1ерал чан гудайла
Къагьриманди эркиндиз?
Белки квезни жасусари
Хъвайи иви хуш ят1а?

Кьабулдач за, ам леке я,
Зи такабур дагълариз.
Заманайри хуьда тарих
Чарарал ваъ, къванерал.
Шарвили тур гваз экъеч1да
Синеризни рагариз.
Гапур хци айиз, дагъви
Акьахда куь къуьнерал.

А турарни элкъвенва къе
Мулдин таза цуьквериз,
Налугьуди, ц1аяр кузва,
Чаз женгериз эвериз.
Акьалт1дани халкьдин сабур,
Цуьквериз яд гуналди?
Акьалт1дани булахдин йад,
Ст1ал патаз хьуналди?
Чи кьегьалар, къагьриманар,
Куьн чи дамах, даях я!
Иви алай куь парталар
Азадвилин пайдах я!