108 -Все Свiти-

Валео Лученко
Що ми знаємо про дельфінів, про їх Океан, про їх Всесвіт?
Що ми знаємо про їх мову? Про їх любов? Про історію їх загадкову?
Як вони потрапили на цю голубу планету,
розташовану так далеко від нашої Прабатьківщини?
Не ту я веду розмову. Не ту. Бо навряд чи знання про світ дельфінів
та інших мудрих китових
дасть хоч дещицю нам розуміння
про місце наше в цій грандіозній світобудові.

Що ми знаємо про японців?
Звідки вони прилетіли і хто були вони,
ті п'ять пар, з яких усе почалося.
Ми можемо знати все про хімічний склад їх волосся та про їх геном.
Ми можемо навіть вивчити їх мову та збагнути їх естетику,
основу їх буття в чотирьох стінах і п'яти стихіях,
але ми - різні, ми рухаємося паралельним курсами:
дельфіни, кити, японці
та ми, європейці: поліщуки, свени, галичани, гели і каталонці.

На підвіконні лежить апельсин
В будинку навпроти закриті віконниці
Вузенькі вулички, вимощені віковічним бруком,
пропахли пекарнею, коноплями, молодим вином.
На моєму ґаночку вже стоїть бутлик свіжого молока,
В турочці закипає кава.
Наші Всесвіти перетинається тут,
в точці Любові.


© Copyright: Валентин Лученко, 2015