И засмеялось предвесенье... из Лины Костенко

Петр Затолочный
               
И засмеялось предвесенье: – Пора! –
за Черным Шляхом, за Великим Лугом –
гляжу: мой прадед, и пра - пра, пра - пра –
за временем идут все, как за плугом.

За ланом лан, за ланом лан и лан,
за Черным Шляхом, за Великим Лугом,
они уже в тумане – как туман –
идут за временем уже все, как за плугом.

Как тяжела у вечности ходьба! –
за Черным Шляхом, за Великим Лугом.
Так своевольна, молода, вольна –
ужель и я иду уж, как за плугом?!

И что вспашу? Какой засею лан?
За Черным Шляхом, за Великим Лугом.
Ужель и я в тумане – как туман –
и я за временем иду уж, как за плугом?...
                -   -   -

                Оригинал: Лiна Костенко
И засмiялась провесiнь: – Пора! –
за Чорним Шляхом, за Великим Лугом –
дивлюсь: мiй прадiд, i пра-пра, пра-пра –
усi iдуть за часом, як за плугом.

За ланом лан, за ланом лан i лан,
за Чорним Шляхом, за Великим Лугом,
вони уже в туманi – як туман –
усi вже йдуть за часом, як за плугом.

Яка важка у вiчности хода! –
за Чорним Шляхом, за Великим Лугом.
Така свавiльна, вiльна, молода –
невже i я iду вже, як за плугом?!

I що зорю? Який засiю лан?
За Чорним Шляхом, за Великим Лугом.
Невже i я в туманi – як туман –
i я вже йду за часом, як за плугом?..
                -  -  -