Юлияна Донева - В памет на С. Есенин

Юлияна Великова
В ПАМЕТ НА СЕРГЕЙ ЕСЕНИН


Стихове какви ли не съм чела,
продължавам и до днешен ден,
но от стиховете на Есенин
няма по красиви, според мен.

Този гениален млад поет,
живял едва до тридесет години,
е написал не един куплет
за Русия - своята родина.

В стих възпял е родната природа,
къщиците с покриви от слама,
битието тежко на народа
пък и своята житейска драма.

Към света, любов безкрайна чувствал,
но с каква съдба се е родил,
още като юноша предчувствал,
че млад ще се прости с живота мил.


Чета аз стиховете му и ето,
в моите очи сълзи  кипят.
Мисля си и моля Бог в небето,
духът поетов да се прероди!



Превод на Руски: Зинаида Торопчина


         Памяти Сергея Есенина.
 
Среди стихов, которые я читала
и продолжаю до сих пор читать,
по-моему, нет стихов красивее,
чем стихи Есенина.
 
Этот гениальный молодой поэт
прожил всего 30 лет
и написал не один стих
о России  -  своей родине.

В стихах он воспел родную природу,
дома с соломенными  крышами,
тяжёлую жизнь народа,
также свою жизненную драму.

К миру он бесконечную любовь чувствовал,
но с какою судьбою родился:
ещё юношей он предчувствовал,
что придётся молодым проститься с милой жизнью.
 
Читаю его стихи, и вот
слеза опять застилает мне глаза.
Думаю и молю Бога на небесах,
чтобы снова такие поэты родились!