Внимая ужасам войны

Игорь Скрягин
Внимая ужасам войны,
When I am seeing shocks of war,

При каждой новой жертве боя
With any sacrifice of battle

Мне жаль не друга, не жены,
I’m sorry not a wife and/or

Мне жаль не самого героя...
A friend or even hero’s fatal

Увы! утешится жена,
End. Then a wife will сalm become

И друга лучший друг забудет;
And the best friend will lose the hero;

Но где-то есть душа одна –
But there’s somewhere a soul some

Она до гроба помнить будет!
That will till death remember near

Средь лицемерных наших дел
All optional affairs of ours

И всякой пошлости и прозы
And all vulgarity and prose

Одни я в мире подсмотрел
I saw the only tears not once

Святые, искренние слезы –
That holy were and candid also. –

То слезы бедных матерей!
That were the poor mothers tears!

Им не забыть своих детей,
They won’t forget the children with

Погибших на кровавой ниве,
Their death on bloody field like weeping

Как не поднять плакучей иве
Trees could not raise their branches wilting

Своих поникнувших ветвей...
Of which irreparable is.