Перья

Ханох Дашевский
Перья

Развеяны толпами злыми,
И к небу взлетая с руин,
Как снег вы кружитесь над ними,
О, перья еврейских перин!

Ковром, словно в зимнюю хмару,
Покрыли вы зелень равнин.
Вы видели лютую кару,
О, перья еврейских перин!

Теперь вы над горем летите,
Над прахом спалённых низин.
На нас вы смотреть не хотите,
О, перья еврейских перин, –

На то, как свирепые руки
Добро наше рвут без причин,
И тащат невинных на муки,
О, перья еврейских перин!

Как рушат в неистовой давке
Дома до последних брусин,
Шинки разбивают и лавки,
О, перья еврейских перин!

Весь город от края до края –
Руина и ужас один!
Здесь мечется дикая стая,
О, перья еврейских перин!


На наши утраты взгляните,
На море пролитых слезин, –
И Богу про то расскажите,
О, перья еврейских перин!

Пусть взвесит всё наше терпенье,
И в сумерки наших долин,
Как солнце, пошлёт избавленье,
О, перья еврейских перин!

Пусть вспомнит, что род наш избранный –
Он Бога возлюбленный сын,
Питаемый зёрнами манны,
О, перья еврейских перин!

Пусть гнев Его праведной мести
Узнает народ-господин!
Несите Ему эти вести,
О, перья еврейских перин!

Пір’я

Розвіяне злими юрбами,
Мов снігу платки з-над руїн,
Летиш ти до хмари з вітрами,
О, пір’я з жидівських перин.

Мов сніг, ти летиш аж до хмари,
Вкриваєш поля, мов килим,
О, свідку великої кари,
О, пір’я з жидівських перин.

Знать, бачити горя не хочеш,
Що ми тут в тій хвилі терпим,
Сніжними крильцями тріпочеш,
О, пір’я з жидівських перин.

Як грубі мужицькії руки
Рвуть наше добро без причин
І нам завдають люті муки,
О, пір’я з жидівських перин.

Як наші хати розкидають
Аж геть до послідніх делин,
Як наші шинки розбивають,
О, пір’я з жидівських перин!

Ввесь город від краю до краю —
Руїна одна, плач один!
Гляди ж на тих варварів зграю,
О, пір’я з жидівських перин!

Гляди, що тут нашої втрати,
Що наших тут впаде сльозин, —
Щоб Богу це все розказати,
О, пір’я з жидівських перин!

Хай наші всі зважить терпіння,
До нашого горя долин
Хай шле нам потіхи проміння,
О, пір’я з жидівських перин!

Хай тямить, що люд ми ізбранний,
Його найукоханий син,
Годований зернами манни,
О, пір’я з жидівських перин!

Хай дасть нам народ цей посісти,
Хай дасть нам помститись над ним,
Неси, о неси ‘му ті вісті,
О, пір’я з жидівських перин!
 
1882