Уьмар Хаям

Абдулмеджид Курбанов 1
Уьмар Хаям               
                ЮКЬУ-КЬУБ Ц1АР
Узу ктагъур, уву  вартIан ккундузуз,
Уларин акв, кIван ялав вува узуз.
УьмуртIан а  багьа вуйиб уьмриъ фу?
Багьа вузуз йиз  уьмуртIанна уву.
***
Шули миди  му  жилиин  яшамиш,
Фикир апIуз рюгьнакан йихь чалишмиш.
Тушваъ,  нагагь ичIи хиларди  гъахьиш,
Хьибдарвухьан  фукIара  апIуз дигиш.
***
Вари  шагьриъ  сабтIан, хъугъ, адаршра руб, 
   Думу  абсди вартIан касибрин  швякьнаъ.
РичIикьулар -  магьа гьякьвал  улупруб!
КучIал  адар – вари аьмал  а  гъагънаъ.
***
Жамшид шагьди девран хъапIу гъалайиъ
Мукьар дапIна гъи  сулари,  чакълари.
Гъийихнушра  фукьан жейранар  хюрчаъ,
Бягьрамра алдакну, хъубкьган аьжал чан.
***
 
Ибшри!   Ляхнар   духьну  увуз ккунибси,
Эйси вува жилин вари  девлетнан.
Мяна адар! Думу  гьисаб  ву йифси,
Ярхла чюлиъ гъеебцIу сач хьадукра.
***
Йиз юкIв! Йипри ургубанна – ургубан
Аьмалдрари увуз: «Шараб ву  хараб».
Эгер ккундуш марцц апIуз яв рюгь ва жан,
   Йигъан хъебехъ  шиърарихъ ва убхъ шараб.
 
***
Швнуб ражари гъапнийк1ан узу, яраб,
Затра сарун убхъидарза, ваъ, шараб?
Гъи дурубхъди, туба дариз, худакар,
Гъузуз шулин, дуфнайиган хьадукар?
***
«Гъягъюр ухьу». Хъа  дюньяйиз фу вухъа!
«Дубгиди шил». Хъа дюньяйиз фу вухъа!
Адайхьа, хъа дюнья аййи ва хьибди!
Гъягъидихьа… Хъа  дюньяйиз фу вухъа.
(ИлтIибкIур Аь. Къурбанов).