Скрипка страдивари с украинского

Петр Голубков
СКРИПКА СТРАДІВАРІ (Ліна Костенко, http://vk.com/l.v.kostenko)

Дивились так, дивилися крізь лупу,
якісь робили досліди тривалі.
І як в таку мізерну шкаралупу
вмістився геній скрипки Страдіварі?
Це ще коли, в якому ще столітті,
а от неперевершена й донині!
Чому тепер так мало їх на світі?
У чому, власне, чудо Паганіні?
Сиділи вчені шведської столиці,
шукали ключ до тої таємниці.
Вивчали скрипку, всю, до міліметра.
Вона лежала злякана і мертва.
Аналіз, синтез, колби і реторти,
алегро, скерцо, модерато, форте,—
немав таємниць під зодіаком:
вона покрита особливим лаком!
Хімічний склад. П'ять формул на бумазі.
Оце і вся вам скрипка Страдіварі.
І можна їх купить в універмазі,
і можна їх продати на базарі.
І можна в руки брати їх без остраху
і грати легко, як на мандоліні.
І косяками підуть тоді Ойстрахи,
ура! — серійний випуск Паганіні.
І кожен зможе наламати пальці.
Я мрію про суспільство, де б усі —
ви чули Дебюссі на балалайці? —
авжеж, общедоступний Дебюссі.
Демократично. Звично. Зрозуміло.
Щоб як взялося, то вже зразу вміло.
Приємно. Зручно. В синтетичній тарі,
Дається в руки кожному нездарі.

Пручайся, скрипко Страдіварі!
Пручайся, скрипко Страдіварі!..

СКРИПКА СТРАДИВАРИ (вольный перевод П.Голубкова)

Смотрели так, смотрели через лупу,
И опытам каким-то подвергали.
Ну как в такую малую скорлупку
Вместился гений скрипки Страдивари?
Это ж когда, в каком еще столетье,
А вот непревзойденна и поныне!
И почему так мало их на свете?
И в чем же, всё же, чудо Паганини?

Столицы шведской мудрецы сидели,
И над ключом к той тайне зря корпели.
И скрипку всю, до миллиметра, изучали.
Она, испуганная досмерти, лежала.
Анализ, синтез, колбы и реторты,
Аллегро, скерцо, модерато, форте, -
Не знал ли тайн каких под зодиаку:
Она покрыта ведь особым лаком!

Так, химсостав. Пять формул на бумаге.
Вот вам и чудо-скрипка Страдивари.
И можно их купить в универмаге,
И можно продавать их на базаре.
И в руки можно брать, судите сами:
Играть так просто, как на мандолине.
И Ойстрахи пойдут к нам косяками,
Ура! - серийный выпуск Паганини.

И каждый сможет, пальцы мять не жалко.
Мечтаю я: кого чтоб ни спроси:
- Слыхали Дебюсси на балалайке?
- Конечно, он доступный - Дебюсси.
Демократично. Просто. В самом деле.
Чтоб все, что взялись, сразу же сумели.
Легко. Приятно. В пластиковой таре,
Дается в руки всякой божьей твари.

Сражйся, скрипка Страдивари!
Сражайся, скрипка Страдивари!..