Светлана Пригоцкая. О любви

Радко Стоянов 2
   
Какая бывает любовь,
Страстная , мимолётная...
С ароматом весенних цветов,
Бабочка перелётная?
А может она просто сказка,
С морем огня и ласки,
Или несбыточная надежда,
Нежная , словно подснежник,
Снежинка , растаявшая,
Капельку счастья оставившая.
А может северное сияние,
Через годы и расстояния.
Или прекрасное мгновение,
Просто радуги прикосновение.
Приходит, когда не ждёшь,
Ослепительный звёздный дождь.
Или сиреневая гроза,
Вдруг посмотрит в твои глаза.
И улыбка осветит открытая,-
Просто радость не позабытая,
Если зимой расцветает весна,
Которую не выпить до дна-
Просто любовь бесконечная,
Если она  человечная.

ЗА ЛЮБОВТА
Превод: Радко Стоянов

Каква ли е тя, любовта?
Тя страстна е, и мимолетна…
С уханни на пролет цветя,
една пеперуда приветна?
А може би приказка тя е
и с ласките морски играе,
несбъдната плаха надежда,
що нежно кокиче поглежда,
снежинка, която разтапя се цяла
и капчица щастие дала?
А може би северно тя е сияние,
с години или разстояния,
или прекрасно е тя мигновение,
на нежна дъга прикосновение?
Долита си тя изведнъж
със звездния пролетен дъжд.
Или на люляци цветни лъчи,
погледнали в твойте очи?
Усмивката грейва открита
през радост с надежда обвита,
през зимата, щом разцъфти,
която изпиваш до дъно и ти.
Тя, любовта, безконечна е,
щом сърдечна и човечна е.