Помним те, Поете!

Генка Богданова
На Пеньо Пенев

Да го забравим? Това е невъзможно!
Поетът  беше син на  народа велик.
Сърцето му биеше гордо, тревожно,
а перото му  остро  бе  пламък и щик. 

Към  нас той проправяше с думи пътеки,
духът му остана във строфи ярки вграден.
Димитровград ще ни  напомня навеки -
за поета с ватенка, певец вдъхновен.

Денем строеше, а нощем възпяваше,
на човека свободен мечтите, труда.
На България  верен  Пеньо оставаше,
пееше страстно  за мир, любов, свобода.

Дали го забравихме?  Не! Невъзможно!
Черпим вяра и  сила от него и днес.
В днешното време, смутно, трудно, тревожно,
поета  е нужен на народа злочест.

Генка Богданова