Некто Классик. Дежа-вю

Игорь Скрягин
Он шулер, пьяница и бабник.
He’s spieler, drunkard and philanderer.

И одному лишь богу весть,
And only God alone does know,

к чему в порыве страсти бранной
What for he, being in impulse badly,

упомянул он слово “честь”.
Word «honour» mentioned has as law.

Но слово брошено. Довольно.
But word that thrown is. Enough it’s.

Метнулись карты по столу.
Cards on the table are deal with.

На кованый эфес невольно
Unwittingly on the drop-forged hilt

легла рука, дрожа в пылу.
Has laid a hand that is in heat.

- Назавтра в вечер мне удобно.
Tomorrow evening. It does suit me.

- Палаши? Шпаги? Пистолет?
Broadswords or rapiers? Maybe guns?

- Стреляться будем. - Как угодно.
We will be shot. – All is in your will.

И, поклонясь, пошёл на свет…
And after bow he leave does.

 Смешно вытягивая тени,
Ridiculously pulling shadows,

не грея лица, а слепя,
Not warming faces, dazzling but,

садилось солнце за деревню.
Sun setting over village there was.               

В деревне плакало дитя.
In village crying was a child

Взахлёб, почувствовав, наверно,
Excitedly, for sure sensing

что вспять теперь дороги нет.
That there’s from now no movement back

Уже поставлены барьеры,
The barriers were set up already,

уже заряжен пистолет.
The guns in time were charged in fact.

Уже все холодно серьёзны,
Already all were coolly serious,

еще чуть-чуть и взмах платка.
A little bit and sign would be.

Вперед о чем-то думать поздно,
Next something uselessly to think was,

лишь можно вспоминать пока.
He only could remember near

Атаки, пьяные забавы,
Attacks and drunken entertainments,

бал, императорский парад.
Balls and imperial parade.

Всего полно. И слишком мало,
There’s full of all but not to date was,

если сегодня умирать.
If you should really die today.

Взгляд не ко времени туманя,
His look not at the time obscuring,

на миг проплыло перед ним
For second did occur to him

нелепое воспоминанье,
Preposterous recall, that’s hurting,

о той, кем не был он любим.
About girl whose image dimed.

И вот сигнал. Пора сходиться.
Here’s signal heard. It’s time to close in.

Все чувства схлынули. Без сил
All feelings let up. Force without

инстинкту смог он подчиниться.
He’s and just instinct with complied.

И поднял руку. И ступил…
He lifted up his hand and forth slid…,

Плечами дернул неуклюже.
Then pulled his shoulders out of place there

И вдруг упал. Наискосок
And suddenly did fall. Across

от головы по теплой луже
From head of him through warm pool melted

поплыл берёзовый листок.
Away a little leaf of rose.