Сонет о бренности

Игорь Скрягин
Когда вступил я в свет, вступив в него, вопил,
When I came into world, since very start screamed I,

Как рос, в младенчестве, влекомый к добру нраву,
When I was growing up in infancy, for good reached

Со плачем пременял младенческу забаву.
With tears employed I then my infant fun, changed swift.

Растя, быв отроком, наукой мучим был.
Being adolescent, I was really bruised skills by.

Возрос, познал себя, влюблялся и любил
I grew and knew myself, was loved and fell in love,

И часто я вкушал любовную отраву.
And often tasted I a poison of love story.

Я в мужестве хотел имети честь и славу,
In manhood wanted I to have respect and glory,

Но тщанием тогда я их не получил.
But with endeavour mine received I not them now.

При старости пришли честь, слава и богатство,
In old age came to me both honor, fame and treasure,

Но скорбь мне сделала в довольствии препятство
But grief did make for me a barrier to pleasure.
.
Теперь приходит смерть и дух мой гонит вон.
Not far off is a death that will my spirit oust.

Но как ни горестен был век мой, а стонаю,
In spite of sorrowful was age of mine, I’m crying,

Что скончевается сей долгий страшный сон.
That is completing this long scary sleep at last.                .

Родился, жил в слезах, в слезах и умираю.
In tears I’m born, was living and am dying.