В. Стус. У цьому мiстi все чуже для мене

Александр Купрейченко
Теперь всё в этом городе чужое.
Шум долгих улиц, гулкие проспекты,
вельможность старых парков, звон трамвайный –
всё стало в этом городе мне чуждо.

Где спит былое, спрятано в мешок
с табличкой инвентарной, где долина
приветная, как будто домовина
из наскоро оструганных досок –

там будущее филином кричит,
пророчит глухо и страшит судьбою,
там вера бьётся в стены головою,
а в сердце боль воскресшая шипит.




Оригинал

У цьому місті все чуже для мене.
Потворні вулиці, гулкі проспекти,
вельможні парки, гамірні трамваї
усе чуже для мене в цьому місті

Де спить минуле, сховане в мішок
інвентаризаційний, де долина
така ласкава, наче домовина
з соснових негембльованих дошок.

У цьому місті пугачем кричить
мені майбутнє і страшить явою,
там віра б’ється в мури головою,
та серце, повне жалощів, сичить.