Камчатка

Георгий Асеев
Надломленные        льдины
С   заснеженных     вершин
Ползли   весной     гонимы,
Крошились    у    стремнин.

                Немые    горы    грозныё
                Проснулись,      зашумев,
                Натужились      изломами,
                Обрушив    лавы   гнев.

На    кручи,    обращённые
К   бескрайности    равнин,
Спустились   тучи   тёмные,
Нависли      у     седин.

                На   скалы    безотрадные,
                Пролил   нектаром    дождь
                И     тверди    самотканые,
                Укрыла    дымки    дрожь.

Я  рос  подобно эдельвЕйсу,
Корнями впившись  в  грунт,
В  зной   и   стужу  вЕсь
Был   к   Свету   изогнУт.
2006

                Kamchatka

The cracked ice floes
From snow-covered tops
Crept are persecuted in the spring,
Crumbled at currents.

                Mute, terrible ridges
                Have woken up, having rustled.
                Volcanoes have strained and
                Having brought down lava's anger.

On the steep slopes turned
To boundlessness of plains,
Clouds dark have gone down,
Have hung at gray hairs.

                Rain has spilled nectar          
                On stronghold desolate,
                And wild mountain spurs
                The smoky shiver has covered.

I grew like an edelweiss,
Roots having stuck into soil.
In heat and an icy cold
I have been bent to Light.
2006

P.S. В качестве иллюстрации авторская картина Григория Исаева.