Благословiння

Виктор Плут
                БЛАГОСЛОВІННЯ

                Моїм дітям

Прийшов вже час дітей благословляти,
Дорогу прокладати, довгий шлях,
Які навчать їх вміло заробляти
Все те, що я не встиг в своїх літах.

Вони пробігли враз і недаремно,
Бо діти в мене – ціла кладова.
Про це я, звісно, знаю достеменно,
Благаю, вірте ви моїм словам.

Вам треба поспішати, любі діти,
Бо з річкою стрімкою біг значний.
Повинні ви від себе все зробити,
Щоб вік ваш був ще кращим, аніж мій.

Я прошу вас, щоб ви були як люди,
З повагою щоб ставились до всіх,
Писали у житті свої етюди
І заробляли шану і успіх.

Для цього треба гарно працювати,
Вкладати розум той, що у вас є
І тільки тоді зможете співати
Про цю щасливу долю, що живе.

Лише добро робіть усім на радість,
Хай скупість не заходить у ваш дім,
Щоб не втрачали ви також і гордість,
Коли вам добре чи лунає грім.

Манірними не будьте, рід наш інший,
Він був і залишається простим,
Від цього став він з вами найгарнішим,
Залиште його, прошу вас, таким.

Прошу вас бути гордими на твердість,
Для вас це буде меч і справжній щит,
Якими захищати честь і гідність
Ви зможете надійно в кожну мить.

Без цього жити вільно неможливо,
А як на мене, - бридливо, сумно;,
По-людськи треба жити і красиво,
Без заздрій тих, що бачили в кіно.

Живіть ви по достатку, без позики,
Борги на свої плечі не беріть,
Щоб все зароблене знавали ваші руки,
Й розумно витрачались, а не вмить.

Бажаю вам, щоб були у вас друзі,
Їх обмаль кожен має у житті,
Бо друг не той, що в свято на порозі,
А той, хто не залишить у біді.

Бажаю вам усім іти до цілі,
Примхливо долю слушною зробіть,
Ніколи не слугуйте вражій силі,
Не підкоряйтесь їй, гоніть.

Завжди цінуйте те, що є, що буде,
Робити не цурайтесь, все робіть,
За це ніколи доля не забуде,
Бо знає ціну, як в житті творить.

Не забувайте те, що мряка злюча
Лише на мить приходить в ясний день,
Коли  з’являється весна завжди співуча
Серед найкращих зоряних пісень.

Приймить від мене це благословення,
Рушайте у щасливе майбуття,
Не відрікайтеся від роду і наймення
Та пам’ятайте, хто вам дав життя.

15.04.2012

(Передруковано, без змін з 7-ї  збірки віршів – „За все вклоняюсь тобі, земле”, л. 216-218)

Сб.10 «Моя любовь и счастье»