***

Сергей Кишкинский 3
DITTY OF THE OPEN DOOR
(Bulat Okudzhava)

When snowstorm yawls as a beast –
In angry, weird manner,
Don’t lock your door, don’t do it please:
Keep it like that, whatever.

And should you face a lengthy road,
Uneasy way to meet it …,
Swing open door before you go,
And then, like that just leave it.

Leaving your home in silent dark,
Your mind have strongly made up
The fire of pine with glow of heart
Inside your hearth get cleared-up.

Let walls remain warm all the time,
The bench remains same canny…
The closed doors are worth a dime,
The lock is worth a penny. 
(1961)

ПЕСЕНКА ОБ ОТКРЫТОЙ ДВЕРИ
(Булат Окуджава)

Когда метель кричит, как зверь —
Протяжно и сердито,
Не запирайте вашу дверь,
Пусть будет дверь открыта.

И если ляжет дальний путь
Нелегкий путь, представьте,
Дверь не забудьте распахнуть,
Открытой дверь оставьте.

И, уходя в ночной тиши,
Без лишних слов решайте:
Огонь сосны с огнем души
В печи перемешайте.

Пусть будет теплою стена
И мягкою — скамейка...
Дверям закрытым — грош цена,
Замку цена — копейка!
(1961)