Максим Богданович. Вераника

Незнамо Кто
Увидел я опять тот хутор,
Где годы детские прошли.
Там стены мохом поросли,
На стеклах радуг перламутр,
Повсюду пыль. И стало мне
Так грустно-грустно в тишине.

Я вышел в сад. Все глухо, дико,
Везде трава сплошным ковром.
Ничто не помнит о былом.
И только надпись «Вераника»
Глубоким вырезом в коре
Вернула чувства к той поре.

Расти же, дерево, и гордо,
Как монумент живой, вставай,
И к небу надпись подымай,
Пусть это слово будет твердо.

Пусть с каждой новою весной
Все выше имя надо мной.

* * *

Iзноў пабачыў я сялібы,
Дзе леты першыя прайшлі:
Там сцены мохам параслі,
Вясёлкай адлівалі шыбы.
Усё ў пылу. I стала мне
Так сумна, сумна ў цішыне.

Я ў сад пайшоў... Усё глуха, дзіка,
Усё травою зарасло.
Няма таго, што раньш было,
I толькі надпіс “Вераніка”,
На ліпе ўрэзаны ў кары,
Казаў вачам аб тэй пары.

Расці, ўзмацовывайся, дрэва,
Як манумент жывы, ўставай
I к небу надпіс падымай.
Хай нерухомы словы спева:

Чым болі сходзіць дзён, начэй,
Тым імя мілае вышэй.