Из Чарльза Буковски - Лисам

Юрий Иванов 11
                ЧАРЛЬЗ БУКОВСКИ

                ЛИСАМ


                Не надо меня жалеть.
                я состоявшееся,
                довольное всем человеческое существо.

                жалейте других
                кто с жалобами
                мельтешит

                кто устраивает
                вечные перестановки
                в жизни
                как перестанавливают мебель.

                кто жонглирует партнёрами
                и
                поведением

                они вечно
                пребывают
                в смятении

                и это может
                касаться
                всех
                с кем бы они
                ни имели дела.

                остерегайтесь таких:
                одно из их
                ключевых слов
                "любовь".

                а ещё остерегайтесь тех кто
                слушается только
                заповедей своего
                Бога

                ибо они
                совсем неспособны жить
                собственной жизнью.

                не жалейте меня за то
                что я одинок

                ибо даже
                в самые ужасные дни
                юмор
                мой
                компаньон.

                я пятящийся
                кобель

                я разбитое
                банджо

                я телефонный провод
                протянутый через
                Толедо(Огайо)

                я человек
                что ест
                этим вечером
                ужин свой
                в месяце
                сентябре.

                отодвиньте
                в сторонку
                своё сочувствие
                говорят
                воды держали
                Христа:
                чтобы тот
                шёл
                по ним
                пусть уж лучше
                и вам
                хотя бы так
                повезёт.


                30.09.16

 For The Foxes - Poem by Charles Bukowski



 Don't feel sorry for me.
I am a competent,
satisfied human being.

be sorry for the others
who
fidget
complain

who
constantly
rearrange their
lives
like
furniture.

juggling mates
and
attitudes

their
confusion is
constant

and it will
touch
whoever they
deal with.

beware of them:
one of their
key words is
'love.'

and beware those who
only take
instructions from their
God

for they have
failed completely to live their own
lives.

don't feel sorry for me
because I am alone

for even
at the most terrible
moments
humor
is my
companion.

I am a dog walking
backwards

I am a broken
banjo

I am a telephone wire
strung up in
Toledo, Ohio

I am a man
eating a meal
this night
in the month of
September.

put your sympathy
aside.
they say
water held up
Christ:
to come
through
you better be
nearly as
lucky.