Amy Lowell - A Fixed Idea

Игорь Брискер
A Fixed Idea

What torture lurks within a single thought
When grown too constant; and however kind,
However welcome still, the weary mind
Aches with its presence. Dull remembrance taught
Remembers on unceasingly; unsought
The old delight is with us but to find
That all recurring joy is pain refined,
Become a habit, and we struggle, caught.

You lie upon my heart as on a nest,
Folded in peace, for you can never know
How crushed I am with having you at rest
Heavy upon my life. I love you so
You bind my freedom from its rightful quest.
In mercy lift your drooping wings and go.
---

Навязчивая мысль

Какая пытка – дума та одна,
Что нарастает вновь, хотя и столь
Желанна, но навязчивости роль
Терзает. Память обременена
Воспоминаньями; нежданная волна
Былых утех, и мысленно позволь
Те радости найти – наступит боль,
С самим собой привычная война.

В моём уснул ты сердце, как в гнезде,
В тиши. Понять тебе я не дала,
Что твой покой храня, живу в узде,
Гнетущая любовь так тяжела;
Свободу ту ищу теперь везде –
Лети, свои расправив два крыла.