През Балкана

Виолета Божилова
                ПРЕЗ  БАЛКАНА - 1877 г.
                ВИОЛЕТА  БОЖИЛОВА

То не беше зима като зима,
а незапомнен сняг, фъртуни, мраз...
Като преграда непреодолима
Балканът се изправяше пред вас.
                Оттатък с гъсти  табори в засада,
                завардил прохода, ви  чакаше врагът,
                предвкусващ, как в ръце им Гурко пада,
                че знаят, няма през Балкана път.
Ала прозрял за турските капани,
без колебание Гурко нареди:
"Ще минем, братци, право през Балкана,
както през Алпите - нашите деди!"
                И тръгнахте през преспи без пътеки,
                а балканджии ви водеха отпред -
                проправяха за вас пъртини преки -
                напредвахте по хлъзгавия лед.
Как трудно е по лед да се изкачваш!
И, случваше се, кон със тежък впряг,
ведно с оръжие, което влачи
да се сурне в бездънния овраг.
                Не спираше стихията да вие
                и хвърляше в очите шепи сняг.
                Стотици воини в бурната стихия
                останаха на вечен там бивак...

Достигнахте върха! Бе миг съдбовен!
Трудът ви свободата изкова,
че продължихте подвига чутовен
в сражения победни след това.
                И нека няма никога забрава
                каква за нея дадохте цена!
                А който я не помни, не признава,
                е грях, а пред историята - вина!