Пришла зима...

Зинаида Торопчина
Зашуршала по полям позёмка,
Прокатилась белою волной,
С разудалой песенкою звонкой
Закружилась в пляске озорной.

     В унисон с подругой-вьюгой ветер
     Засвистел свирепо, застонал.
     Их черёд настал на белом свете,
     Чтоб устроить на земле аврал:

Подмести бульвары, тротуары
Буйным, бесшабашным ветерком,
Приукрасить голый тополь старый  -
Словно ватой белою  -  снежком.

     Как стеклом, ледком покрыть все лужи,
     Свежестью повеять, чистотой,
     И дохнуть зарядом снежной стужи,
     Удивить чтоб новой красотой...

Серебрится на деревьях иней,
На домах  -  сосулек бахрома,
Белые барашки в выси синей...
Всё белым-бело... Пришла зима!


    Превела на Български: Юлияна Великова

ДОШЛА Е ЗИМА

Зашумя снегът по полето,
като бяла вълна се понесе.
С песничка дръзка и звънка
в танц шаврътлив завъртя се.

В унисон с вятъра буен,
засвири, застена свирепо.
Установи свой ред на света,
на земята създаде аврал.

Смете булеварди, тротоари
със безумния си буен танц.
Поразкраси тополите стари
като вълна бяла този сняг.

Лед локвите покри като стъкло
чистота и свежест вред повя.
Диша и зарежда със студа,
удивителната нова красота.

По дърветата сребрее скреж
от къщите висят висулки ледни.
Бели овни горе на небето….
Бяло, бяло вред…. Дошла е зима!