Летанье

Генка Богданова
Автор  Весна Мундишевска-Велјановска, Македония

Загазени
во кал
до колена,
божем филозовски
ѓовореа.

Клекнати,
со сукњи
подкренати
полемики жолчни
разгореа.

Устоличени
во гнездата
сред трските
летачки техники
твореа.

Лесно е летањето
со очите -
постарите
ги кореа.

ЛЕТЕНЕ
Превод от Македонски език :Генка Богданова

Нагазили
в кал
до коленете,
уж философски
говореха.

Клекнали,
с поли
запретнати,
полемики жлъчни
разгаряха.

Свити
в гнездата
сред тръстиката
летящи техники
творяха.

Лесно е летенето
с очите -
възрастните
ги коряха..
Авто