Петр Голубков -Бесспорная истина

Юлияна Великова
  Вечно спорить любит Боря.
Тех, кто удивляется, -
Убеждает Боря: «В споре –
Истина рождается!»

«Вот давай с тобой поспорим,
Что капуста – вкусная,
Что Америка – за морем,
Что царевна – грустная!..»

Мама братика кормила…
«Всех - не переспорю я!..»
Папе Борю поручила,
Чтоб поспорил с Борею…

Чтобы объяснил ему бы
Откровенно, искренне,
Что впустую спорить – глупо,
Это – тоже истина…

С ним не стал бы спорить Боря,
Потому, что он – Отец!..
Истину б – «родил без спора»
Борин папа наконец!..

Превела на български: Юлияна В. Донева
БЕЗСПОРНА ИСТИНА

Да спори вечно иска Боря,
А тези де учудват се
убеждават Боря: В спора
истината ражда се.

Хайде да поспорим с тебе
че е вкусна динята,
че зад морето е Америка
че царевната тъжна е.

Мама братчето ни кърмеше…
„ Не наддумвам всички аз“
На Боря таткото възложи
да поспори с Борето.

Да му обясни на него,
искрено и откровено,
че глупаво е да се спори.
Това е също истината.

Но не ще да спори Боря.
за туй , защото  му е татко.
Истина роди без спор
бащата Бориев накрая.