Борисова Ольга Михайловна - На юга

Антонина Димитрова -Болгария
http://www.stihi.ru/2016/01/25/8986

Вот махну на юга! Убегу от докучного снега.
Он засыпал мой город и души людей остудил.
И в призывное море нырну я в одеждах с разбега,
Позабыв о снегах, буду плыть, сколько хватит мне сил.

Десять дней среди скал и в объятиях тёплого моря,
Где волна за волной набегает на берег крутой.
И где чайки кричат и о чём-то неистово спорят,
Где мерцают закаты, пленяя своей красотой.

Десять дней февраля пролетят, словно пули, мгновенно.
Возвращусь я в Россию, а там на пороге – весна.
И растают снега, и оттает душа непременно,
И простуженный город очнется от долгого сна.


На юг.

Ще отпраша на юг. От досадния сняг ще побегна.
Моя град той затрупа, душите човешки смрази.
Да се гмурна засилена с дрехи морето зове ме
и в забрава да плувам, доколкото сила държи.

Десет дни сред скали и в обятия морски, горещи,
там, където вълните разбиват се в стръмния бряг,
дето чайки крещят и неистово спорят за нещо,
и от залез трептящ очарован е топлият мрак.

Февруарските дни ще отлитнат за миг, неусетно.
Ще се върна в Русия. Очаква ме там пролетта.
Ще стопи снеговете. Надежда в душата ще светне.
В простудения град ще отвори очи радостта.