Петр Голубков - Вежливость

Антонина Димитрова -Болгария
http://www.stihi.ru/2010/02/28/2550

Как-то раз соседка-кошка
Постучала псу в окошко,
Лапку чисто облизала,
«Мяу!» вежливо сказала…

Пёс, хвостом ей помахав,
Вежливо ответил: «Гав!»
Так вот вежливо и жили –
Не ругались, а дружили…

Отчего ж нам так не жить:
Не ругаться, а дружить?!.
Чтоб сосед был, вроде брата –
Будьте вежливы, ребята!..


Вежливост

В слънчев ден съседка-котка
на съседа-пес потропка.
Чисти лапички показа,
„Мяу” учтиво тя му каза.

Той към нея се обърна
и вежливо „Джав!” отвърна.
Тъй любезни двама днес са.
Да дружат е тъй чудесно!

И защо ли да таим
гняв, обиди? Да дружим!
Знай, съседът като брат е!
Ти учтив бъди, приятел!