Гиппопотам

Сергей Кишкинский 3
ГИППОПОТАМ
(Николай Гумилёв)

Гиппопотам с огромным брюхом
Живет в Яванских тростниках,
Где в каждой яме стонут глухо
Чудовища, как в страшных снах.

Свистит боа, скользя над кручей,
Тигр угрожающе рычит,
И буйвол фыркает могучий,
А он пасется или спит.

Ни стрел, ни острых ассагаев, —
Он не боится ничего,
И пули меткие сипаев
Скользят по панцирю его.

И я в родне гиппопотама:
Одет в броню моих святынь,
Иду торжественно и прямо,
Без страха посреди пустынь.

A hippo with a massive belly
Lives peacefully in Java’s reeds
Where wild beasts growl so scaring 
As in the awful nightmare dreams.

A boa’s hissing at a close range,
A tiger gravely growls in a pit,
A mighty buffalo is snorting in a rage
But he is either eating or just sleeps.

Neither quick arrows, nor sharp spears,-
He is afraid of nothing,
And well-aimed bullets of sahibs
Could hardly make him fussing.

As an akin to that nice hippo:
Cased in the armor of my shrine,
I’m hiking proudly with vigor,
Through midst of deserts as a pry.