Михаил Жовнерчук Братья! Помните! Мы жили!

Виолета Божилова
             МИХАИЛ  ЖОВНЕРЧУК
        БРАТЬЯ! ПОМНИТЕ! МЬІ  ЖИЛИ!

Братья! Помните! Мы жили!
Нас любили, мы любили…
А когда сгустились тучи,
Встали мы стеной могучей
И разбились вражьи орды
О единство…чем мы горды.
Братья! Помните! Мы были!
Созидали и творили.
Жизнь любили, нивы наши,
Отчий край – нет в мире краше.
Мы сажали, возводили,
Не война – сегодня б жили…
Братья! Помните!Мы были!
Шли в штыки, врага громили,
Закрывали собой доты,
Танки жгли и самолеты…
Лица разные – судьба!
А Отчизна – то одна!

Братья! Помните Мы жили!..

ЖОВНЕРЧУК Михаил
БРАТЯ! ПОМНЕТЕ! ЖИВЯХМЕ !
Поетичен превод Виолета Божилова

Братя! Помнете! Живяхме!
Любихме, любими бяхме...
Войната над наште къщи
стори ни стена могъща.
И разбихме вражи орди –
с единството ни сме горди.

Братя! Помнете! Ний бяхме!
Създавахме и творяхме.
С обич сяхме наште ниви
в  бащин край – земя красива.
Трудихме се работливи –
в мир ний щяхме да сме живи.

Братя! Помнете! Ний бяхме!
„На нож!” Смело враг громяхме
и закривахме с телата
амбразурите, дулата.
В лица разни и съдби
вража сила се разби.

 Братя! Помнете! Живяхме!...

http://www.stihi.ru/2007/04/30-1535